Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Εργασία για την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου (5)


Φύλλο Εργασίας 5

Σλάβοι και Βούλγαροι (σελ. 23 και 24 του βιβλίου)

1. Διαβάζουμε με προσοχή τις παραπάνω σελίδες του βιβλίου μας.

2. Συμβουλευόμαστε τις flashcards στο Quizlet.

Απαντάμε (χωρίς να βλέπουμε το βιβλίο) στις παρακάτω
ερωτήσεις:

Ι. Σλάβοι
α) Τι ήταν οι «σκλαβηνίες»;
β) Πού ήταν εγκατεστημένοι οι Σλάβοι στις αρχές του 6ου αι.;
γ) Πότε άρχισαν τις επιδρομές τους εναντίον του Βυζαντίου;
δ) Στη σφαίρα επιρροής ποιου λαού πέρασαν οι Σλάβοι;
ε) Ποια μεγάλη πόλη του Βυζαντίου πολιόρκησαν οι Άβαροι και οι Σλάβοι;
στ) Πότε άρχισαν οι Σλάβοι να εγκαθίστανται μόνιμα στα εδάφη του Βυζαντίου;

ΙΙ. Βούλγαροι
α) Ποια περιοχή του Βυζαντίου κατέλαβαν οι Βούλγαροι και πότε;
β) Πώς πραγματοποιήθηκε η εθνογένεση των Βουλγάρων; Τι πρόσφεραν στο νέο έθνος οι Βούλγαροι και τι οι Σλάβοι;
γ) Ποιες ήταν οι σχέσεις της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο;

Ερώτηση πηγής
Με βάση τις πηγές που ακολουθούν και τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Σε τι αποσκοπούσε η βυζαντινή πολιτική σε σχέση με τους Σλάβους;
β) Τι πέτυχε τελικά να κάνει το Βυζάντιο με τους Σλάβους που εγκαταστάθηκαν στα εδάφη του και με ποιον τρόπο;

Πηγή 1
«Η βυζαντινή αυτοκρατορία, κράτος πολυεθνικό, ήταν από παράδοση ανεκτική απέναντι στα ξένα εθνικά στοιχεία, που διαβιούσαν μέσα στα όρια της επικράτειας. Γι΄ αυτό η πολιτική της Κωνσταντινούπολης απέναντι στους Σλάβους εποίκους δεν αποσκοπούσε στην απομάκρυνση ή την εξόντωσή τους αλλά απέβλεπε στην ομαλή ένταξή τους στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της αυτοκρατορίας. Τα μέσα που χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό ήταν ποικίλα: στρατιωτικά, … αλλά κυρίως ειρηνικά – πολιτιστικά, κοινωνικά και δημογραφικά. (…) Σοβαρό μέτρο της βυζαντινής διοίκησης ήταν οι βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Ήδη από την εποχή του Ιουστινιανού Β΄ μαρτυρούνται Σλάβοι στη Μ. Ασία που φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Βαλκανική. … Πολλές σφραγίδες πιστοποιούν την παρουσία Σλάβων σε διάφορες μικρασιατικές επαρχίες αλλά και τον πλήρη έλεγχό τους από τη βυζαντινή εξουσία.»
Μαρία Νυσταζοπούλου – Πελεκίδου, Οι Βαλκανικοί λαοί κατά τους μέσους χρόνους, Ιωάννινα 1985, σελ. 80-81

Πηγή 2
«Το έτος αυτό (810) ο Νικηφόρος […] αφού μετέφερε χριστιανούς από όλα τα θέματα, τους διέταξε να εγκατασταθούν στις σκλαβηνίες.»
Θεοφάνης, Χρονογραφία, έκδ. C. de Boor, τ. 1, Λειψία 1883, 486.


Προσοχή!
Οι απαντήσεις στην Ερώτηση της πηγής θα ήθελα να μου αποσταλούν στο γνωστό mail σε κάποιο αρχείο κειμένου, για να μπορώ να κάνω παρατηρήσεις και σχόλια.

Για όσους έχουν λογαριασμό Google: Για να αποφύγουμε την ανταλλαγή mail που είναι χρονοβόρα, προτείνω να γράψετε την απάντησή σας σε ένα έγγραφο Google, να το ανεβάσετε στο Google Drive και να το μοιραστείτε μαζί μου!

Πώς; Είναι πολύ απλό!
Θα ανοίξετε την εφαρμογή «Drive» (θα την βρείτε στην αρχική οθόνη του Gmail πάνω δεξιά στις τελείες (εφαρμογές Google). Είναι το πρασινο-γαλαζο-κίτρινο τρίγωνο. 
Θα κάνετε κλικ και μόλις ανοίξει θα πατήσετε το «σταυρουδάκι» που γράφει «Νέο», το οποίο βρίσκεται πάνω αριστερά στην οθόνη, και θα επιλέξετε «Έγγραφα Google». Στη συνέχεια θα γράψετε κανονικά την απάντησή σας στο νέο έγγραφο (μοιάζει πολύ με περιβάλλον Word). Μόλις είστε έτοιμοι, θα πατήσετε το κουμπί που λέει «Κοινή Χρήση», ένα μεγάλο μπλε κουμπί που βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη σας. Στο πλαίσιο που θα ανοίξει θα πληκτρολογήσετε το e-mail μου dimgagtzis2021@gmail.com. Εγώ θα πάρω ένα μήνυμα ότι μοιραστήκατε μαζί μου ένα αρχείο, θα μπω και θα κάνω τις διορθώσεις μου πάνω στο αρχείο σας, το οποίο μπορείτε κι εσείς ανά πάσα στιγμή να βλέπετε. 
Αν σε περίπτωση έχετε γράψει σε αρχείο Word μπορείτε πολύ εύκολα να το ανεβάσετε στο Google Drive. Θα κάνετε ό,τι λέω πιο πάνω. Θα μπείτε στο Drive θα πατήσετε το σταυρουδάκι «Νέο» αλλά θα επιλέξετε «Μεταφόρτωση αρχείου». Θα επιλέξετε το αρχείο Word, θα πατήσετε «Άνοιγμα», θα το ανεβάσετε και θα το μοιραστείτε μαζί μου όπως περιγράφεται παραπάνω.
Προσοχή! Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με όσους έχουν λογαριασμό Google!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου