Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ιστορία Β΄ - Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 3 (Ιουστινιανός)


Ιστορία Β΄ - Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 3 (Ιουστινιανός)

1. Χρησιμοποιούμε την Πηγή 3, από την οποία πληροφορούμαστε ότι στόχος του Ιουστινιανού ήταν να αποκαταστήσει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Το Βυζάντιο είχε να κάνει διμέτωπο αγώνα (στα Βαλκάνια και την Ανατολή) και με τους πολέμους του Ιουστινιανού στη Δύση άνοιξε ένα νέο μέτωπο. Οι δυνατότητες της αυτοκρατορίας όμως δεν ήταν απεριόριστες. Οι πόλεμοι του Ιουστινιανού στη Δύση εξάντλησαν τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις του κράτους και άφησαν εκτεθειμένα τα Βαλκάνια στις επιδρομές των Σλάβων και των Αβάρων. Στην Ανατολή η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη. Ο Ιουστινιανός έκλεισε ειρήνη με τους Πέρσες πληρώνοντας όμως μεγάλα χρηματικά ποσά που πρόσθεσαν νέα βάρη στα οικονομικά της χώρας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οικονομική ύφεση και σημαντική πληθυσμιακή μείωση.
2. Χρησιμοποιούμε την Πηγή 2, από την οποία πληροφορούμαστε ότι αίτια της στάσης ήταν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η βαριά φορολογία που είχε επιβάλει ο Ιουστινιανός και οι αυθαιρεσίες των αξιωματούχων του. Προφανώς ο αυτοκράτορας ήθελε να μαζέψει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες του στη Δύση.
Η στάση τερματίστηκε με τη σφαγή του πλήθους στον Ιππόδρομο από τους στρατηγούς Βελισσάριο και Μούνδο.
Η συνέπεια αυτής της πράξης ήταν να ενισχυθεί η δύναμη του Ιουστινιανού και να περιοριστεί σημαντικά η δύναμη των δήμων.
3. Χρησιμοποιούμε την Πηγή 1
Ο Ιουστινιάνειος κώδικας ήταν μια συλλογή με όλα τα αυτοκρατορικά διατάγματα που ίσχυαν από την εποχή του Αδριανού (σημ. Ρωμαίος αυτοκράτορας στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ.).
Οι Πανδέκτες ήταν συλλογή εκείνων των κλασικών ρωμαίων  νομομαθών, που μαζί με τους αυτοκρατορικούς νόμους αποτελούσαν το κύριο σώμα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι Εισηγήσεις ήταν εγχειρίδιο για τους σπουδαστές της νομικής.
γ) Ο Ιουστινιάνειος Κώδικας ήταν συλλογή παλιότερων διαταγμάτων, ενώ οι Πανδέκτες είναι ένα εντελώς καινούριο έργο.
δ) Η συγγραφή των Εισηγήσεων αντλεί στοιχεία από τους Πανδέκτες και τον Ιουστινιάνειο κώδικα
4. Από την Πηγή 4 αντλούμε την πληροφορία ότι το έργο του Ιουστινιανού δεν ήταν μια απλή απομίμηση του ρωμαϊκού αλλά ένα πρωτότυπο έργο που εκσυγχρόνισε τη ρωμαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία του Ιουστινιανού είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες συνθήκες και επηρεασμένη από το πιο ανθρωπιστικό χριστιανικό πνεύμα.
5. Από την Πηγή 4 και από το βιβλίο μας μαθαίνουμε ότι το Ιουστινιάνειο Δίκαιο επηρέασε πολύ τις σύγχρονες νομικές αντιλήψεις στη Δύση. Ήταν ο θεμέλιος λίθος στον οποίο στηρίχθηκε η εξέλιξη του δικαίου στο Βυζάντιο αλλά και αργότερα στον δυτικό κόσμο. Για τον λόγο αυτό είναι σωστός ο χαρακτηρισμός του βιβλίου μας ότι ήταν το διαρκέστερο έργο του Ιουστινιανού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου