Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Εργασία για την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου (4) - Ηράκλειος


Φύλλο Εργασίας 4

Επανάληψη στον αυτοκράτορα Ηράκλειο

Ασκήσεις – Δραστηριότητες

1. Διαβάζουμε ξανά τις σελίδες 19-21 του βιβλίου μας ή του διαδραστικού βιβλίου εδώ.

2. Μελετάμε το κεφάλαιο με τη βοήθεια flashcards
κάνοντας κλικ εδώ.

3. Απαντάμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

α) Ποιους εχθρούς είχε να αντιμετωπίσει η αυτοκρατορία, όταν ανέλαβε τις τύχες της ο Ηράκλειος;

β) Ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είχε ο πόλεμος εναντίον των Περσών και ποια η τελική του κατάληξη;

γ) Με βάση την πηγή που ακολουθεί και τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε στις ερωτήσεις: 
Τι ήταν τα θέματα; Ποιος ήταν επικεφαλής και ποιες εξουσίες είχε; Με ποιους παλιότερους διοικητικούς θεσμούς σχετίζονται; Πώς λειτουργούσε το σύστημα; Σε ποια περιοχή πρωτοεμφανίστηκαν, πότε άρχισαν να επεκτείνονται και πού;

ΠΗΓΗ 1
«Το σύστημα των θεμάτων βάζει τέλος στο διοικητικό σύστημα του Διοκλητιανού και του Κωνσταντίνου και συνεχίζει την εξέλιξη που είχε προδιαγράψει η σύσταση των Εξαρχάτων. Όπως τα Εξαρχάτα της Ραβέννας και της Καρχηδόνας, το ίδιο και τα θέματα της Μ. Ασίας αποτελούν βασικά ενότητες στρατιωτικής διοικήσεως. Βέβαια, το σύστημα των θεμάτων χρειάστηκε μακρό χρόνο για να επικρατήσει και να λάβει την οριστική του μορφή. … Έτσι το νέο σύστημα των θεμάτων συνδέεται με τον παλιότερο θεσμό των limitanei (= θα μπορούσε να αποδοθεί ως ακρίτες, συνοριακοί φύλακες), δηλ. των στρατιωτών, που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος των περιοχών κοντά στα σύνορα.»
G. Ostrogorsky, Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, τόμ. Α΄, σελ. 163-164

δ) Διαβάζουμε ξανά την πηγή της σελ. 20 του βιβλίου μας με τίτλο: «Επιστολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄ στον πάπα (17-2-687) και απαντάμε στις ερωτήσεις:
Ποιος είναι ο συγγραφέας;
Σε ποιον γράφει;
Τι είδους κείμενο είναι;

Η πηγή αυτή είναι κατά τη γνώμη σου αξιόπιστη; Ναι ή όχι και γιατί;


Προσοχή! Οι απαντήσεις στα προηγούμενα Φύλλα Εργασίας θα δημοσιευτούν στο μπλογκ την επόμενη εβδομάδα (ώστε να έχουν προλάβει να τις κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι). Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, αν σε περίπτωση έχετε κάποια δυσκολία ή πρόβλημα.

Θα ήθελα τέλος πολύ να μάθω τη γνώμη σας για τις εργασίες που σας αναθέτω. Μπορείτε είτε να γράψετε κάποιο σχόλιο στο μπλογκ (με εύκολα αναγνωρίσιμο ψευδώνυμο) ή να μου στείλετε κάποιο mail.

Καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου