Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ιλιάδα Β΄ - Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 2


Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 2 (επανάληψη ραψ. Ζ α΄ μέρος)

Ερώτηση 2 (σελ. 78)

Τα άστοχα ερωτήματα βρίσκονται στους στ. 376 – 380. Τα απευθύνει ο Έκτορας προς τις δούλες του σπιτιού. Ρωτά πού βρίσκεται η γυναίκα του, η Ανδρομάχη.
Οι δυνατότητες που προβάλλει ως απάντηση είναι: α) να πήγε σε κάποια συννυφάδα της, β) να πήγε σε κάποια  ανδραδέλφη της, και γ) να πήγε στον ναό της Αθηνάς μαζί με τις άλλες γυναίκες. Στον Έκτορα απαντά η «έξυπνη οικονόμος», η οποία, αφού αναιρεί μία προς μία τις προηγούμενες υποθέσεις του Έκτορα, τον πληροφορεί ότι η Ανδρομάχη πήγε στα τείχη όταν άκουσε ότι οι Τρώες χάνουν τη μάχη.
Τα άστοχα ερωτήματα και η αναίρεσή τους, αν και φαίνονται κάπως περιττά, γίνονται για να δοθεί έμφαση στη σωστή απάντηση, καθώς αυτή προβάλλεται ακόμα περισσότερο μετά τις διαδοχικές άστοχες απαντήσεις. Επίσης με τα άστοχα ερωτήματα και την αναίρεσή τους ο ποιητής πετυχαίνει την «επιβράδυνση» κι έτσι τονώνει την αγωνία και το ενδιαφέρον του ακροατή – αναγνώστη. Δεν είναι επομένως τυχαίο που το εκφραστικό αυτό μέσο συναντάται συχνά και στα δημοτικά μας τραγούδια.

Ερώτηση 7 (σελ. 79)
α) Οι φόβοι της Ανδρομάχης είναι ότι, αν σκοτωθεί ο Έκτορας, η ίδια και το παιδί της θα χάσουν τον προστάτη τους και θα έχουν ένα πολύ δυσάρεστο μέλλον (στ. 411 κ.εξ.).
β) Με βάση τα όσα γνωρίζουμε ήδη για την τύχη των γυναικών μετά την άλωση μιας πόλης (π.χ. Βρισηίδα, Χρυσηίδα, μητέρα της Ανδρομάχης (βλ. στ. 426) και όσα περιγράφει ο Έκτορας πιο κάτω), οι γυναίκες αιχμαλωτίζονταν και οι νικητές είτε i) τις έπαιρναν στα παλάτια τους ως σκλάβες είτε ii) τις επέστρεφαν στην οικογένειά τους με αντάλλαγμα πλούσια λύτρα (αυτό π.χ. έκανε ο Αχιλλέας με τη μητέρα της Ανδρομάχης, αυτό επιχείρησε να κάνει και ο Χρύσης με τη Χρυσηίδα).
Από το παράλληλο κείμενο επίσης καταλαβαίνουμε το τραγικό τέλος που περίμενε τον Αστυάνακτα. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι φόβοι της Ανδρομάχης ήταν απολύτως βάσιμοι και λογικοί με βάση τις συνήθειες της εποχής εκείνης. Η Ανδρομάχη άλλωστε είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα που δεν θα άφηνε τον φόβο ή την ανησυχία της να την παρασύρουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου