Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ιστορία Β΄ - Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 4 (Ηράκλειος)


Απαντήσεις για το Φύλλο Εργασίας (4) Ηράκλειος

α) Πέρσες στην Ανατολή, Σλάβους και Αβάρους στα Βαλκάνια και αργότερα τους Άραβες.
β) Ο πόλεμος εναντίον των Περσών
είχε έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα. Θα λέγαμε ότι ήταν ο πρώτος καθαρά «μεσαιωνικός» πόλεμος της βυζαντινής ιστορίας. Θυμίζει λίγο τις μεταγενέστερες σταυροφορίες.
γ)
Θέματα: διοικητικές περιφέρειες με δικό τους στρατό. Επικεφαλής ο στρατηγός που συνδύαζε πολιτική και στρατιωτική εξουσία. Το κράτος έδινε γη (στρατιωτικά κτήματα ή στρατιωτόπια) στους στρατιώτες – γεωργούς με αντάλλαγμα στρατιωτική υπηρεσία όποτε υπήρχε ανάγκη. Ο στρατιώτης έπρεπε από τα έσοδα του κτήματος να καλύψει τον εξοπλισμό του. Το νέο σύστημα, όπως πληροφορούμαστε από την πηγή 1, θυμίζει έντονα τον παλιό ρωμαϊκό θεσμό των limitanei (= ακρίτες). Όσον αφορά τη διοίκησή τους μοιάζει με τον θεσμό των Εξαρχάτων όπου ο επικεφαλής (ἔξαρχος) συνδύαζε στο πρόσωπό του την πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία. O θεσμός των θεμάτων πρωτοεφαρμόστηκε στη Μ. Ασία τον 7ο – 8ο αι. και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές επαρχίες του κράτους.
δ)
Συγγραφέας της πηγής είναι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β΄. Πρόκειται για μια επιστολή του στον Πάπα. Είναι ένα κείμενο που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με το γεγονός στο οποίο αναφέρεται. Είναι επίσημο έγγραφο και επομένως θεωρείται μια πολύ αξιόπιστη πηγή, από την οποία πληροφορούμαστε (εκτός των άλλων) και για τα θέματα που υπήρχαν την εποχή του Ιουστινιανού Β΄ (τέλη 7ου αι.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου