Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ιλιάδα Β΄ - Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 3


Ενδεικτικές Απαντήσεις στο Φύλλο Εργασίας 3
Σκηνή 1 (στ. 369 – 389) : Ο Έκτορας ψάχνει την Ανδρομάχη στο παλάτι, συνομιλία με την οικονόμο (βουβά πρόσωπα: άλλες δούλες)
Σκηνή 2 (στ. 390 – 496): (αλλαγή τόπου) Σκαιές Πύλες: συνάντηση Έκτορα – Ανδρομάχης (+ βουβά πρόσωπα: παραμάνα, Αστυάνακτας)
Σκηνή 3 (στ. 497 – 502): (παλάτι Έκτορα) Θρήνος Ανδρομάχης + γυναικών για τον Έκτορα
Σκηνή 4: καθ΄ οδόν προς το πεδίο της μάχης: συνάντηση Έκτορα – Πάρη
Η παρουσία των βουβών προσώπων κάνει τις σκηνές πιο ρεαλιστικές. Η παρουσία του Αστυάνακτα φορτίζει συναισθηματικά τη σκηνή.
2. Γιατί δεν του το επιτρέπει ούτε το αίσθημα της ντροπής (αιδώς) που νιώθει αλλά και ο ίδιος του ο χαρακτήρας.
Η «αιδώς» είναι ένα ανάμεικτο συναίσθημα ντροπής για το τι θα πουν οι άλλοι, αλλά και σεβασμού της κοινής γνώμης. Αυτός «ο φόβος της ατίμωσης» ήταν το πλέον διαδεδομένο συναίσθημα του ομηρικού ανθρώπου. Σ' αυτήν την εξωτερική πίεση προστίθεται και μια εσωτερική: ούτε ο ίδιος του ο εαυτός του επιτρέπει να κάνει πίσω («ουδ' η καρδιά μου θέλει το»), θα είναι σαν να προδίδει τη φύση του («να είμαι γενναίος πάντοτε κι εμπρός να μάχομαι των Τρώων»). Ο πολεμιστής αγωνίζεται για την πατρίδα του, αλλά και για τη διαφύλαξη της τιμής και της δόξας του πατέρα και της γενιάς του. Με τον αγώνα του και τη στάση του κερδίζει την εκτίμηση των συμπολιτών του, που έχει μεγάλη σημασία για τον ομηρικό άνθρωπο και εξασφαλίζει την τιμή και την υστεροφημία του. Η τιμή και η δόξα της οικογένειας είναι αξίες που η μια γενιά κληρονομεί από την άλλη· το χρέος της είναι να τις διατηρήσει και να τις επαυξήσει (γι' αυτό ο γιος έπρεπε να δειχθεί πιο άξιος από τον πατέρα), ώστε να τις κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές
3. Αστυάνακτα, φοβάται, πατέρας, φιλά, γίνει σπουδαίος πολεμιστής
4. Τα όνειρα του Έκτορα για τον γιο του είναι τελείως διαφορετικά από τα όνειρα που θα έκανε ένας σημερινός πατέρας. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Σήμερα ένας πατέρας θα ευχόταν το παιδί του να είναι υγιές και έξυπνο, να προοδεύσει σε κάποια επιστήμη ή τέχνη, να ευτυχήσει στη ζωή του. Ο Έκτορας εύχεται ο γιος του να γίνει ένας μεγάλος πολεμιστής που να σκοτώνει τους εχθρούς, να τον θαυμάζουν οι συμπολίτες του και να περάσει σε δόξα τον πατέρα του. Εκφράζει τις αξίες της εποχής του (βλ. πιο πάνω απάντηση 2)
5. Το επιχείρημά του είναι ότι ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα του να πεθάνει. Και πως όταν έρθει εκείνη η ώρα κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει είτε είναι δειλός είτε είναι γενναίος. Με άλλα λόγια ο ήρωας εδώ φαίνεται κάπως μοιρολάτρης, καθώς πιστεύει στη δύναμη της μοίρας. Η μοιρολατρία της σκέψης του Έκτορα είναι ανάλογη με σημερινές αντιλήψεις, όπως «ό,τι γράφει δεν ξεγράφει».
 6. παρομοίωση, στ. 506 – 511, στ. 512 – 514, Πάρις, όμορφο καλοθρεμμένο άλογο, παρομοίωση (σαν ήλιος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου